Рекомендації щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків коронавірусу в закладах громадського харчування та продовольчої торгівлі

3-Pidpryyemstva_page-0001-727x1024.jpg

Коронавірусна інфекція COVID-19 - це інфекційне захворювання, викликане новим коронавірусом, який раніше у людей не виявлявся. Коронавірусна  інфекційна хвороба COVID-19 була вперше виявлена в місті Ухань провінції Хубей Китайської народної республіки в грудні 2019 року.

Новий коронавірус, який вчені називають коронавірус 2019 nCoV відноситься до сімейства короновірусів, які небезпечні як для  людей так і для тварин.

Коронавіруси вражають шлунково-кишковий тракт, дихальну і нервову системи, може викликати бронхіт, пневмонію. Симптоми вірусу схожі на ознаки «звичайного» грипу: гарячка, кашель, затруднене дихання, діарея, нудота, блювота, головний біль, прискорене серцебиття.

Інкубаційний період вірусу становить від двох до 14  днів, однак заражені можуть передавати його іншим людям навіть протягом інкубації, це значить що носіями захворювання можуть бути люди, у яких немає ніяких симптомів.

Вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при тісному контакті. Дослідження свідчать, що використання громадського транспорту здатне збільшувати ризики інфікування гострими респіраторними захворюваннями до 6 разів.         

Основні профілактичні заходи

  • Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян;
  • гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками (Ладоксін, БіоЛонг, Дезодерм, Манорм - Екстра) не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
  • гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;                                                                                                                                                
  • утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової соціальної дистанції(не менше 1,5 метрів) та обмеження часу при контакті;       
  •  утримання від дотиків обличчя руками;                                                                                                                 
  • у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;

Дезінфекція, прибирання та утилізація

1. Дотримання правил особистої гігієни персоналу підприємств:

- використання одноразових масок при роботі з відвідувачами (виходячи з тривалості робочої зміни і зміни масок не рідше 1 разу на дві години),

- використання дезінфікуючих серветок, антисептиків для обробки рук (Ладоксин, Манорм – Екстра та інші),

2.  Проведення регулярного прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів розчинами Санідез - 0,05%; Жавель – Клейд – 0,06; 0,1% ггіпохлорит натрію   торгового залу – кожні  2 години; виробничі приміщення 2 рази на зміну; обробка дверних ручок, касових апаратів– щогодини, та замочування  прибирального інвентарю в розчинах 0,2% Санідез з експозицією 60 хв., 0.2% Жавель – Клейд з експозицією 60 хв.,  0,2% Бланідас -300  з експозицією 60 хв.

3. Прибирання санвузлів та їх дезінфекція  розчинами Санідез - 0,1%, Жавель – Клейд – 0,06%; 0,1% ггіпохлорит натрію     кожні дві години з обов′язковою обробкою дезрозчинами ручок, кранів, зливних кнопок унітазів та інше кожні 2 години  та замочування  прибирального інвентарю в розчинах 0,2% Санідез з експозицією 60 хв., 0.2% Жавель – Клейд з експозицією 60 хв.,  0,2% Бланідас -300  з експозицією 60 хв.

4. Проведення постійного провітрювання та знезараження повітря в приміщеннях  встановивши і використавши ультрафіолетові бактерицидні опромінювачі закритого типу.

5. Забезпечення суворого дотримання режиму миття посуду та інвентарю  при температурі не нижче 65 град та обов’язковою  дезінфекцією розчинами Санідез - 0,1%, Жавель – Клейд – 0,015%; 0,1% гіпохлорит натрію  протягом 15 хвилин  методом

Занурювання

6. Забезпечити окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, що закриваються;

7. Забезпечити знезараження (дезінфекцію) зібраних матеріалів перед знешкодженням протягом або в кінці зміни.                           

Реалізація харчових продуктів.

1. Виключити скопичення покупців у торговельному залі, рекомендувати дотримання відстані не менше 1,5 м – 2м.

2. Забезпечити реалізацію хлібо-булочних виробів  та харчових продуктів які не піддаються повторній термічній обробці тільки у фасованому вигляді.

3. Біля стілажів з харчовими продуктами забезпечити наявність одноразових пакетів та рукавичок.

4. Забезпечити обов’язкове миття та дезінфекцію візків та кошиків для продуктів з використанням миючих та дезрозчинів - Санідез - 0,05%; Жавель – Клейд – 0,06; 0,1% ггіпохлорит натрію 2 рази на зміну. 

5. Забезпечити обов’язкове протирання ручок візків та кошиків для продуктів з  використанням дезрозчинів Санідез - 0,05%; Жавель – Клейд – 0,06; 0,1% гіпохлорит натрію  кожні 2 години 

Ці рекомендації є обов’язковими до виконання усіма  підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, посадовими чи службовими особами, громадянами України, з метою  попередження розповсюдження коронавірусної  інфекції COVID-19 на території країни.

ПНВТСРЧТПТСБНД
    Опитування

    Нажаль зараз немає активних опитувань

    Тут ви можете подивитися результати минулих опитувань